25 Mayıs 2017 Perşembe

BALKAN GÖÇMENLERİ YEMEKLERİ


          Özellikle hava durumunu öğrenirken sık sık adını duyduğunuz Balkanlar’ı bu sefer farklı bir açıdan, soğuk havası ile değil, leziz yemekleri ile tanıyacaksınız. Çoğu bizim mutfağımızın da vazgeçilmezi olan bu yemekleri açken okumamanız konusunda sizi uyaralım öncelikle! Uyarımızı da yaptıktan sonra listemize geçebiliriz. İşte karşınızda Balkanlar’ın lezzetli mutfağından nefis bir liste.
                Karşınızda Balkan yemekleri. Afiyet olsun efenim…

PIRASALI KOMAT





Bir yerde Balkan yemekleri denir denmez akla ilk gelen hamurişi ve pırasanın muhteşem birleşiminden oluşan bir tat pırasalı börek.Komatın yanında pizzanın adı bile anılmaz.



KAPAMA




Bayram sofralarının olmazsa olmazlarından biridir kapama hele yanında birde kurufasulye varsa mis..Soganın tepside hafif sotelenip daha sonrada pirinçle kavrulmasının et suyu konulup suyunu tam çekmeden üstüne isteğe göre haşlanmış kırmızı et yada tavuk eti konulup fırınlanmasıyla hazırlanır.Doğu kültüründe adına her ne kadar büryan denilsede balkan göçmenlerine has bir yemektir kapama.


PAPARA



Ülkemizde papara olarak da bilinen bu yemek, Balkanların en değişik ve basit yemek türlerinden biri. Düz bir anlatımla, evdeki bayat ekmekleri ve kurumuş peynirleri değerlendirmek için yapılan pratik yemek ya da bir nevi kahvaltılık. Yemeğin yapılışı, evdeki malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle yağda kızdırılmış kırmızı toz biberin içine lokma lokma yapılmış ekmekler ve parçalanmış peynirlerin atılıp kavrulmasıyla hazırlanıyor Popara. Hem yapması basit hem de lezzetli. Böyle söyleyince anlamsız bir yemek gibi gelebilir ama Amerikalılar bunun mısır gevreği ile olanını paketleyip satarak çoktan milyonları götürdü bile.


KAÇAMAK


Kaçamak, Rumeli mutfağının en kendine has yemeklerinden biri. Ülkemizde, özellikle Pomak köylerinde sofraların baş tacıdır. Bu köylerin bazılarında bayram sabahlarında sofralara sunulan ilk şeydir hatta. Kaçamak yapımında kullanılan, düz tahta karıştırma kaşıkları eskiden sırf bunun için üretilir ve piyasada “Kaçamak Kaşığı” diye aranırdı. Lezzet olarak Karadeniz kuymağına benzerlik gösterse de, içine konulan baharatlar ve peynir türleri açısından oldukça farklıdır.

10 yorum:

  1. Bir balkan göçmeni daha buldum😊çok lezzetlidir bu yemekler.😉

    YanıtlaSil
  2. Balkanlardan gelen genelde alışık olduğumuz soğuk hava bunda bu görseller ile inan içimi ısıttı süper gözüküyor hepsi :) emeklerine sağlık 👍👏

    YanıtlaSil
  3. Aslı sana katılmakla beraber yer yer buram buram pırasalı komat kokusu geldi burnuma. Tarifini mutlaka istiyorum 👍

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten balkan yemeklerinin tadını çok merak ediyorum.. Resimlerde çok güzel gözüküyor.. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Balkan yemekleri muzikleri tatlari ozellikle günümüzde bahsedilmeden gecilemeyecek tatlisi trilece ....lezzet yolculuguna ciktik sayende☺

    YanıtlaSil
  6. Yemeden bilemeyiz ama hepsi çok harika gözüküyor. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Balkan yemeklerimi dediniz tadi harika,mutlaka deneyin özellikle pırasalı komadı

    YanıtlaSil
  8. Hepsi birbirinden lezzetli gözüküyor tatlarini merak ettim doğrusu emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Hepsi birbirinden lezzetli gözüküyor tatlarini merak ettim doğrusu emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Hepsi cok guzel gozukuyo gocmen olmak bi ayricaliktir

    YanıtlaSil